top of page

Tips voor werkende mantelzorgers

Dit is waarschijnlijk de meest persoonlijke en emotioneel beladen post die ik ooit zal schrijven. #Mantelzorg. Ik heb al dikwijls over dat woord nagedacht. Mantel-zorg. Je legt je mantel (van zorg) over een persoon die heel dicht bij je staat. En daar zit het hem net. Dat addertje onder het gras, dat o zo subtiele en volkomen normale element dat alles zo heftig maakt voor jezelf en moeilijk in te schatten voor de buitenwereld...


Enkele weken geleden volgde ik samen met mijn collega loopbaancoaches van #Sterkopjewerk een opleidingsdag "Herkennen en erkennen van mantelzorgers op de werkvloer". Wat een mooi initiatief! Ik ben ervaringsdeskundige maar ik wil ook goed op de hoogte zijn om mensen nóg beter te kunnen begeleiden. Gaan met die banaan 🍌! Bij de intro liepen de tranen al over mijn wangen. F*ck!! Het verhaal van de dochter die opgebeld werd door het ziekenhuis met de boodschap dat haar moeder naar huis mocht vandaag, greep me naar de keel. Vandaag!?! Maar e.. ik ben op mijn werk.. heb nog 2 vergaderingen... en ik heb nog niets kunnen regelen van thuiszorg... de was... eten... euch.... dat was toch maar voor volgende week? Ik was meteen weer op die plek, die plek van constant loyaliteitsconflict. Loyaliteit naar mijn werkgever, mijn collega's, mijn man, mijn kinderen, mijn moeder... Ik had alleen geen loyaliteit naar mezelf want dat leverde gegarandeerd schuldgevoel op.


En ik was duidelijk niet alleen! Wist je dat 1 op 3 Vlamingen de voorbije 12 maanden naasten hebben geholpen omwille van langdurige ziekte, gezondheidsproblemen of een beperking en dat 60% dit combineert met betaalde arbeid? En dat dit evenmin een "vrouwenaangelegenheid" is? Hoog tijd om de verschillende partners in dit verhaal wakker te schudden en in te zetten op sensibilisering over wat allemaal mogelijk is!


Met plezier deel ik bij deze alvast enkele tips :

  1. Zet slim in op verlofstelsels.

  2. Welke (betaalde) hulp kan allemaal ingezet worden?

  3. Loopbaanbegeleiding VDAB met thema's als work-life balans, het gesprek aangaan met je leidinggevende, timemanagement, ... Voor 45 euro heb je al 4u begeleiding en 90 euro voor 7u begeleiding!

  4. Simulatietools : break at work van de RVA; Simulatoren van WSE Vlaanderen en mypension.

  5. Deze info en veel meer op : www.mantelzorgers.be!


Ben je zelf werkend mantelzorger en kan je wat hulp gebruiken? Neem dan vrijblijvend contact op voor een warm kennismakingsgesprek ♥️!


Groet

Brigitte

bottom of page